Högt i tak i Mellbystrand

Vem drömmer inte om en villa bara några hundra meter från havet? Egentligen var detta inget som William och Helena hade planer på, iallafall inte inom de närmaste tre åren. Men när tillfället plötsligt dök upp att förvärva en tomt med närhet till både natur och hav valde de att slå till.

I mysiga Mellbystrand, avskilt på en återvänds-gata med tallar inpå knuten och nära havet skapar nu William och Helena sitt eget drömboende i form av ett enplanshus. Valet föll på husmodellen Villa Lekfull och vi får följa dem när huset tar form tillsammans med NP Nilsson Villan.

Hur bodde ni tidigare?
Vi bodde i ett bostadsrättsparhus i Söndrum, Halmstad. Nu under byggprocessen mellan-landar vi i en hyreslägenhet.

Hur började ni er husresa?
Vi tänkte egentligen inte flytta förrän kanske om tre år och vi tittade främst på områden runt Halmstad. Vi såg ändå ett fint hus i Mellbystrand som vi var och tittade på. Vi gillade huset men inte läget nära E6:an. Senare blev vi tipsade om en ledig tomt i Mellbystrand. Det var en privat ägare som ville sälja och vi fick chansen att köpa den. Vi tänkte att denna möjlighet kanske vi aldrig får igen, så vi köpte den. Vi gillade verkligen läget, att den ligger på en återvändsgata. Hela området är mysigt.

Varför ville ni bygga nytt hus?
Det var egentligen tomten som avgjorde. Tomten kom först. Men de husen vi tittade på kostade lika mycket som att bygga nytt. På detta sätt fick vi mer som vi ville ha det.

Gick ni på visningar?
Helena beställde huskataloger, jag tittade på internet, säger William. Vi bodde i närheten av ett nybyggt område i Halmstad och vi gick dit för att titta på hus. Vi tittade på olika hus, gick på flera visningar och hade kontakt med ganska många olika husleverantörer. Vi såg även detta huset, men hittade det inte i någon katalog. En snickare som vi känner visste att vi hade köpt tomt och tipsade oss om Laholm – att ett hus av den här modellen fanns byggt även där. Vi fastnade verkligen för huset och hur det såg ut utvändigt.

Vad var viktigast i processen när ni började planera ert nya hus?

Planlösningen. Även om det var fint utvändigt, så var planlösning avgörande. Om vi inte hade fått gå in i huset och titta så vet vi inte om vi hade köpt det.

Vad prioriterade ni när ni valde husmodell?

Vi ville ha två avdelningar och öppet upp i nock. Öppet, men vi ville också ha skyddad insyn i köket – vi gillar att det ligger lite undangömt.

Har ni ändrat på något?
För att passa tomten fick vi vrida på huset. Det blev inte den tydliga entrén som vi tänkt, men uteplatsen på baksidan hamnade i söderläge vilket blev bra. Ett extra plus var att vi nu fick ett extra förråd i huset.

Var är ni nu i husbyggandet, när beräknar ni att det ska stå klart?
Vi räknar med att huset ska vara klart i höst. Nu håller vi själva på att måla panelen och ska göra en strykning till för att få det ännu svartare. Men vi har varit lite för snabba och får vänta in byggarna lite innan vi kan fortsätta. Sedan är det jobb kvar invändigt.

Vad är allra bäst med ert hus?

Vardagsrummet och ytan, att det är högt i tak. Det är mäktigt att gå in när det öppnar upp sig. Det blir en trevlig entre, det tyckte jag var effektfullt, säger William.

Var det svårt att välja husleverantör?

Hade vi inte känt snickaren som rekommenderade vet vi inte om vi hade gått på NP Nilsson Villan. Vi kände inte till NP Nilsson Villan tidigare, så rekommendationen och att vi fick komma in och titta på huset var helt avgörande. Nu är vi väldigt nöjda.

Har ni tre tips till andra som ska bygga nytt?

Att göra alla val tidigt, gärna innan man skriver på. Det gjorde vi. Även om det tar mycket tid, det är många val som ska göras. Ett annat tips är att titta på flera olika hustillverkare, jämföra och kolla referenser. Till sist är det viktigt att man är nöjd med kontaktpersonen, att det fungerar bra. Vi känner att vi kan kommunicera bra och våra önskemål har alltid blivit tillgodosedda.